grote walvissen en 21 uur zon per dag - Reisverslag uit Reykjavik, IJsland van Daan Matthijsse - WaarBenJij.nu grote walvissen en 21 uur zon per dag - Reisverslag uit Reykjavik, IJsland van Daan Matthijsse - WaarBenJij.nu

grote walvissen en 21 uur zon per dag

Door: Daan

Blijf op de hoogte en volg Daan

26 Juni 2012 | IJsland, Reykjavik

We bevinden ons nu in Husavik, noordelijk IJsland en nog maar 25 kilometer onder de poolcirkel.

We hebben weer heel veel beleefd de afgelopen tijd. Helaas zijn we op stille vaak eenzame plekken. Schitterend...maar weinig internet. Dat staat ook heel ver van je af. Het is hier nog puur natuur.

In IJsland is nog heel veel ongerepte natuur. Daar genieten we volop van. De Ringweg in IJsland, de 1 , is de levensader van het land. Deze weg voert door verlaten lavavelden, langs donderende watervallen en hier en daar een afgelegen dorp of stadje. Via deze rondweg leiden zijwegen naar alle mogelijke uithoeken. Langs diepe fjorden vol met zeevogels en een oceaan vol met walvissen. Gisteravond zijn we met een klein vissersschip gaan varen en hebben een voor ons unieke ervaring gehad. Zeer dichtbij 5 grote bultrugwalvissen. Voor het idee: 17 meter lang en 35000 kilo ( 35 ton) zwaar. Daarnaast een 6 tal dolfijnen die onder het schip door zijn gezwommen. Natuurlijk hebben we ook foto's gemaakt. Maar op een gegeven moment hebben we de foto- toestellen weggelegd om alleen maar te kunnen genieten van alles wat we zien en horen.

We hebben de afgelopen week, dinsdag 19 juni, een lange wandeling gemaakt door Pingvellir. Het ligt in een laag gedeelte midden in het land en precies op de plek waar de Europese en Noord-Amerikaanse platen langzaam uiteendrijven. De breukvlakken en de heel langzaam verzakkende grond zijn goed te zien. Twintig kilometer verderop is een imposante explosie-krater '' kerid ''.. Ook die hebben we bekeken. Via een erg eenzame weg zijn we pal langs de zuidkust naar Grundavik gereden. Tientallen kilometers dwars door bizar gekleurde lavavelden. Overal zie je rookpluimpjes en stoom langs de weg. Als er een huis staat, heeft dat z'n eigen warmwatervoorziening. Zomaar uit de grond. Vlak bij Grundavik is de Blue Lagoon. Dat is een meer in een lavaveld aangelegd. Gevuld met heerlijk warm water Het houdt het midden tussen een spa en een groot zwembad. Het water heeft een geneeskrachtige werking.

Vorige week woensdag zijn we naar Reykjavik gereden. We konden de camper in het centrum parkeren. Dat lukt je nooit in andere hoofdsteden. Reykjavik is de meest noordelijke hoofdstad ter wereld. De stad heeft 200.000 inwoners. Naar Europese begrippen een middelgrote stad. De stad ligt prachtig aan een baai en je ziet aan de overkant de machtige besneeuwde vulkaan Snaefell. De volgende dagen zijn we over kleine wegen om de Sneafell vulkaan gereden. Ons levensritme verandert hier met de IJslanders mee. De zon schijnt hier 21 uur per dag, het wordt hier dus niet donker. De middernacht op 21 juni duurt hier minder dan 2 uur. Op het schiereiland Felsness zijn we met de buscamper een krater ingereden. Dat was geen ongeluk, we deden het expres omdat het kon. Bijzonder is ook dat je regelmatig in het landschap wat rook of stoom ziet. En als je er naar toe wandelt is er een toegankelijk warmwaterbadje midden in de natuur. Soms wel even voelen of het niet te warm is.

Bij Ytri-Tunga hebben we tientallen zeehonden op de rotsen in zee zien liggen. Op het zwarte kiezelstrand van Hellnar liggen nog veel wrakstukken van een frans visserschip dat daar is vergaan. In Hellisandur zijn we op een camping gaan staan. We komen dan bijvoorbeeld om negen uur ijslandse tijd (is elf uur nederlandse tijd) aan. De zon gaat toch pas om 12 uur onder.

We hebben overwegend mooi weer. Veel zon. Op dit moment zit ik buiten op een terrasje te internetten.

In Laugar vonden we een camping met een privé warm bad.50 meter achter de camper konden we zo het hete water induiken. Volgens Jules Vernes zou hier op de Snaefellsjokul de toegang tot het midden van de aarde zijn. Maar dat hebben we niet gevonden. De westkust is bedekt met oude kraters en lavavelden. De zee heeft hierin prachtige en bizarre rotsformaties gemaakt.

Wij dachten dat een maand IJsland wel genoeg zou zijn. Maar we zouden het hier zo maar een paar maanden 'camperend' kunnen uithouden.

De campings zijn vaak op mooie plekken gelegen. De voorzieningen zijn vaak wat minder. We hebben inmiddels wel ontdekt dat iedere wat grotere plaats een fraai verwarmd zwembad heef. En altijd met bruisende whirlpools er naast. Douchen is dus geen enkel probleem. Als we er eentje zien is 'tie vaak voor ons.

We hebben tot nu toe wel zo'n 100 kilometer ( in totaal ) onverharde wegen gereden. Daar worden de camper en de inzittenden zeer stoffig van. Bij ieder benzinestation kun je daarom ( gratis ) je auto schoonspuiten en stofzuigen.

Gisteren waren we in Akureyri. Dat is de tweede stad van IJsland. Zo'n 17000 inwoners. Leuk modern gebouwd stadje.
Met mooie moderne winkels en alweer een grote waterval: De Goda foss daar niet zo ver vandaan.

En gisteravond dus op zee de ontmoeting met de grote walvissen en dolfijnen. Uniek land.....IJsland

• 26 Juni 2012 - 18:51

Carel En Marjan:

Weer bedankt voor de mooie foto's bij het reis verslag! Hoeveel kilometers hebben jullie er intussen opzitten? Goede reis en we kijken weer uit naar de volgende serie!

• 26 Juni 2012 - 19:28

Wim En Ieke:

Wat maken jullie een geweldige, onvergetelijke reis!!!
    Het spreekt ons enorm aan.
    Wij maar denken dat noord Noorwegen indrukwekkend is, maar dit slaat alles.
    Dat ongerepte eenzame landschap vinden wij ook zo geweldig.
    Ga door met het sturen van verhalen en foto's, wij genieten mee!

Lieve groet

• 27 Juni 2012 - 13:21

Wil En Annelies:

Blue lagoon, dolfijnen, bultrugwalvissen, prachtige vergezichten, het houdt maar niet op. Wat een gigantische reis maken jullie! Rust en ruimte, heerlijk hoor. Volgens mij komen jullie helemaal niet meer naar ons kikkerlandje terug!
    Blijf ervan genieten.

Dikke knuffel van ons.

• 03 Juli 2012 - 18:05

Henk En Judith:

Prachtige foto's: we herkennen er veel van!
    Wij zijn net terug uit Turkije:een interessant land met andere temperaturen.
    Dus.....ook leuk om te doen.
    Veel plezier verder.