van de kerstman naar sinterklaas..... in de sneeuw - Reisverslag uit Hoenderloo, Nederland van Daan Matthijsse - WaarBenJij.nu van de kerstman naar sinterklaas..... in de sneeuw - Reisverslag uit Hoenderloo, Nederland van Daan Matthijsse - WaarBenJij.nu

van de kerstman naar sinterklaas..... in de sneeuw

Door: Daan Matthijsse

Blijf op de hoogte en volg Daan

08 December 2012 | Nederland, Hoenderloo

Hoe we het voor elkaar krijgen....geen idee, maar vannacht zaten we weer op het koudste plekje van Nederland. In Hoenderloo. De buurvrouw heeft een temperatuurmeter in de caravan en vertelde vanmorgen dat het vannacht min 13,2 graden was. En er ligt een dik pak sneeuw.
Dit is voor ons de eerste keer dat we 'overwinteren' met de camper. En we krijgen het dus direct voor de kiezen. De afgelopen week hebben we al 2 kerstmarkten onderweg bezocht. En we hebben met onze kinderen en kleinkinderen op 5 december Sinterklaas gevierd.

Vorige week zondag werden we in Etang-sur-Arroux wakker in de sneeuw.In de buscamper is het lekker warm, maar buiten ligt een laagje sneeuw. We zijn die dag verder gereden naar Autun en hebben midden op het grote (markt) plein koffie gedronken. Door het natuurpark Morvan over besneeuwde wegen richting Vezelay. Dat is een hooggelegen stadje met een enorme kathedraal. Een markant punt wat je ook passeert op de route naar Santiago de Compostella. We zijn verder via Avallon naar Auxerre gereden. We wilden naar de camperplaats in Auxerre. Maar die ligt zo'n beetje overhoop in verband met werkzaamheden. Vinden we dus niks. Even ten noorden van Auxerre ligt pal aan de rivier de Yonne een veel betere en rustiger camperplaats. In Gurgy. Onderweg stuitten we op een hele leuke kerstmarkt in het plaatsje Monetaeu. Die kans laten we niet lopen. En het is heel gezellig om met een glühweintje ( vin chaud op z'n frans ) op de kerstmarkt te zijn. Het is al laat en volkomen donker als we in Gurgy de camperplaats opzoeken.
We hebben alle soorten weer gehad vandaag: regen, sneeuw , bewolkt, mist, af en toe toch ook nog zon. En koud !

Het regent maandag als ik een bakker zoek in Gurgy. Ik weet daar inmiddels waar het gezondheidscentrum, een restaurant, het postkantoor en het stadhuis is.......maar geen bakker. En er is behalve deze verregende camperaar niemand op straat. We worden het slechte weer een beetje zat en besluiten via Troyes en Reims , voor de eerste keer deze reis over tolwegen verder te rijden. Goede beslissing want de ruitenwissers zijn niet uit geweest. En ook weer sneeuw en mist onderweg. Van Vervins in Noord Frankrijk tot aan de Belgische grens is weer een 'N'- weg . We hebben afgesproken deze route nooit meer te rijden. Saaie en slechte weg. De camping in Mons ( Bergen ) in België is één groot modder-paradijs. Het is daar al een tijdje heel slecht weer en bijna alle plaatsen op de camping zijn onbegaanbaar. Met behulp van de blokken en de rijplaten ( rubberen rijplaten om de camper stabiel te zetten) toch nog een( veilige ) plaats gevonden. Met veilig bedoelen we dat we de volgende morgen, zonder met de camper in de modder vast te zitten, weer kunnen wegrijden.

Dinsdag 4 december de bus weer uit de blubber getrokken. Rijplaten kwamen goed van pas. Via Brussel, Leuven en Maaseik bij het Nederlandse Echt ( net over de Maas in Limburg ) Nederland weer binnen gekomen. Het is nog steeds slecht weer dus we zijn gaan shoppen in het Design Outlet Centrum in Roermond. Daarna in het ons vertrouwde Arcen ( Noord Limburg ) langdurig de kou verdreven in de sauna's en het verwarmde thermaalbad. Als we dat ( helemaal schoon en opgewarmd ) verlaten vriest het licht.

Woensdag 5 december kijken we door het camperraam naar buiten en is het mistig. Maar na een uurtje schijnt de zon en gaan we weer op weg. We hebben gehoor gegeven aan een unaniem verzoek van onze (klein)kinderen om bij hen Sinterklaas te komen vieren. Dus op naar Loenen. En Sinterklaasavond met veel spelletjes 'gevierd'. 's avonds 'voor de deur' ons camperbed weer opgezocht. Het sneeuwt en het is 2 graden onder nul. Niet verder vertellen....... we reizen veel en graag, maar het is toch ook weer geweldig om onze kinderen en kleinkinderen te zien :-).

Donderdag 6 december ligt er al een mooi sneeuwlaagje als we besluiten een 'jarige ' vriend in Leusden te gaan feliciteren. Na koffie en lekkere taart eerst op zoek naar 'gas'. We hebben alweer een lege gasfles en gezien de weersvooruitzichten nemen we geen risico dat we zonder komen te zitten. Wintercamping 'De Pampel' in Hoenderloo opgezocht. Er wordt een dik pak sneeuw verwacht en het gaat behoorlijk vriezen.

Er is hier inderdaag veel sneeuw gevallen blijkt vrijdag. Het verkeer in Nederland staat erg vast in de file. Dus blijven wij hier ook maar een dagje staan. Er is code 'oranje' afgegeven. We gaan zelf over op code 'rood'.
We rijden geen meter, maken een lange sneeuwwandeling naar het dorp Hoenderloo. En drinken rode wijn bij het 'racletten'in de buscamper.

Vandaag, zaterdag 8 december, blijkt dat het heel koud is geweest vannacht. Maar ook weer met het cijfer 10 volgens weeronline. Vriezend weer en stralend blauwe lucht. Wintersportplaatje........in Nederland. We zijn lang gaan laufen in de sneeuw en hebben ons prima vermaakt vandaag.
---------------------------------------------------------------------------------------
wij reizen veel met onze buscamper en dan maak je ook veel mee. Zo af en toe gebeurt er iets wat wij leuk of opmerkelijk vinden.
Daar schrijven we graag verhaaltjes over. Het is nooit de bedoeling om iemand te kwetsen. Lees ze met plezier en zie er de humor van in..........

koffietuintje.

Ik sta op een camping op een zondagmorgen onder een lekker warme douche. In het hokje naast me hoor ik ook gespetter. En plotseling een stem die vraagt: 'heeft u misschien wat koffie voor mij ? '. Nou denk ik van alles onder een douche maar niet dat iemand vraagt om koffie. !

Uit het vervolg van de over-het hokje-van-de-douche-discussie bleek dat iemand zo overhaast de kampeerspullen had ingepakt dat hij koffie was vergeten. En z'n vrouw had toch wel erg veel zin in koffie. Goede smoes trouwens hè , dat van die vrouw .

Dus na uitgelegd te hebben waar wij op de camping stonden kwam er later iemand op de camperdeur kloppen.
Voor koffie, en wat suiker en wat melk. koffie compleet dus.

Je raakt aan de praat en de man vertelt dat ze overhaast zijn vertrokken voor een weekendje kamperen en dus nogal wat dingen zijn vergeten.
En wij vertellen dat we al heel lang op reis zijn en geen ( vast ) huis meer hebben. En dus ook geen tuin meer.

We moesten die dag met de camper langs onze inboedel-opslag in Zwolle. Komen we later die dag weer terug bij de plaats op de camping staat daar midden in het gras een heideplantje met daaraan een kaartje: nog bedankt voor de koffie en nu heeft u toch nog een tuintje !

• 08 December 2012 - 22:13

Carel En Marjan:

Na jullie al gesproken te hebben toch weer leuk om de reisverslagen te lezen. Als jullie maandag weer zijn geinstalleerd horen we later wel wanneer jullie in de buurt zijn!
    Een afspraakje is nooit weg!( Wie weet in ons koffietuintje!)
    Gezellig weekend.... à bientôt!

• 11 December 2012 - 14:15

Hans:

Hoi Daan en Marijke,

Zojuist weer je meest recente verslag gelezen.
    Bijna ontroerende reisverslagen; geweldig zoals jullie dat doen!
    Daan, ik zie je vrijdag, dan kunnen weer uitgebreid van je verhalen genieten.
    Groetjes
    Hans