feest van herkenning
Door: daan matthijsse
Blijf op de hoogte en volg Daan
24 November 2012 | Frankrijk, Castries
Vorige week zaterdag ( 17 november ) zijn we uit Aix-en-Provence vertrokken naar het grote binnenmeer étang de berre ,
We wilden langs de bovenkant van het meer rijden, maar dat liep verkeerd. We kwamen steeds meer in een industriegebied.
Dus snel gedraaid en een ander plan bedacht. Vanaf nu volgen we meer het franse camper routeboek 'escapades en camping car france'.
Over het algemeen volgen die mooie routes. Het door hen geadviseerde dagtempo is wel moordend hoog. Maar een stuk rustiger kan ook. Wij hebben geen haast.
Dus vanaf Carro een prachtige weg gereden langs de kustplaatsjes Carry-le-Rouet, Sausset-les-Pins en Niolon.
Vooral vanaf dat laatste plaatsje heb je een mooi uitzicht op Marseille. Veel uitgestapt, gewandeld en uitgewaaid aan zee. Het is prachtig weer. Steeds meer zon. Teruggereden naar Carro en daar op de camperplek met uitzicht op de wind- en kitesurfers.
Zondag op deze plek blijven staan. De bus 'pole-position' aan het strand gezet. En een stranddag gehouden.Veel fransen flaneren over het strand.
De buscamper had erg veel bekijks. Een franse citroën bestelauto en dan ook nog ingericht als camper ?. 'c èst special monsieur !
Maandag via Martigues , dat is een leuk levendig stadje met een een mooie boulevard en haven naar Istres gereden.
Het werd weer eens tijd om een supermarkt te plunderen dus bij een hele grote Leclerc de bus weer volgeladen.
Zo'n hele grote winkel moet je wel zin in hebben. De parkeerterreinen zijn zo groot dat ze speciale mensen hebben die je helpen je auto weer terug te vinden ;-).
Via een mooie landschappelijke weg langs de andere kant van het 'étang de berres' naar St. Chamas gereden.
De strandcamping was wegens familieomstandigheden gesloten. Ook de volgende camping even verderop was dicht. Foutje in de gids volgens de eigenaar.
Onderweg nog wel gestopt en geklommen naar een heel mooi oud vestingstadje: Miramas-le-Vieux. Prachtige uitzichten over de omgeving. In het étang lopen flamingo's.
Via alweer een mooie , maar wel erg smalle binnenweg naar Tarascon.
Die camping is wel open. We blijven hier twee nachten douchen.
Maandagavond klopte de eigenaar van de camping op de camperdeur. Morgen willen zijn vrouw en hij , bij wijze van uitzondering een dagje weg. We zijn de enige gast dus of we met de sleutel het hek en de slagboom de camping op slot willen doen als we gaan fietsen?. We hebben nog nooit een hele camping voor ons zelf gehad dus we vinden dat prima.
Vanaf Tarascon kunnen we via een heel mooi en bijna autovrij weggetje dinsdag naar Saint-Remy-de-Provence fietsen.
Dwars door de wijngaarden.
Saint-Remy is een bijzondere plaats met veel romeinse historie en overblijfselen. En de plaats en de streek is erg bekend door de schilderijen van Van Gogh.
De plaats Arles waar we woensdag naar toe rijden is een werelderfgoed. Ligt aan de Rhone en vormt de begrenzing met de Camargues.
Het grootste klassieke bouwwerk van de stad is het amfitheater gebouwd door de Romeinen in 75 voor Christus.
In Arles lopen veel mensen de Van Gogh wandeling langs de plaatsen waar hij heeft geschilderd.
Wij zijn er verdwaald, maar door en langs de rivier de Rhone konden we toch de camper weer terug vinden.
Verder gereden naar de Plage de Piemonton aan de kust.
Om Arles uit te komen volg ik met de tom-tom de kortste weg. Dat wordt
toch soms wel heel erg krap en spannend smal. Maar het is weer gelukt.
Op de Plage-de-Piemonton ( pal aan zee ) mag je met de camper vrij aan het strand staan. Er kunnen er wel 500 staan. Maar het is niets voor ons. Je kijkt op de industrie van Port-St-Louis en de plek is desolaat en vervuild. Er staan een paar hele grote camper vrachtwagens.
Wij zijn verder gereden langs de grenzen van de Camargue naar Saintes-Marie-de-la-Mer. Een prachtige weg door een mooi natuurgebied met flamingo's , bevers en beverburchten, veel wilde (witte) paarden en de beroemde zwarte stieren voor de stierengevechten ( helaas ).
Ook nog veel zilverreigers en ibissen gezien. Onderweg zagen we ook nog pasgeboren lammetjes in de wei. En da's toch gek op 22 november !
De camperplek van Saintes ligt pal aan zee en is erg rustig en niet druk. Het plaatsje noemt zichzelf de hoofdstad van de Camargues.
Het staat helemaal vol met souvenir winkels en restaurants.
Een bezienswaardigheid is de witte kerk uit de tiende eeuw. Hier liggen relikwieën die door Roma's en Sinti ( zigeuners ) worden vereerd.
Elk jaar op 25 mei en rond 22 oktober komen duizenden zigeuners vanuit de hele wereld naar Saintes. Nu er er geen zigeuner te zien.
Donderdag weer verder naar Aiges-Mortes. Een oud, volledig ommuurd, vestingstadje. De zoutwinning is de belangrijkste bron van inkomsten ( en het tourisme ). Het is een heel mooi , nog volledig middeleeuws authentiek stadje, dat in deze moderne tijd een beetje onwezenlijk aandoet.
De camperplek ligt mooi in de natuur en volledig in de zon, dus daar kunnen we van genieten. na een uurtje verschenen de groenterroristen die de heggen vlak achter ons met walmende benzinemaaiers gaan millimeteren. ;-).
Dus maar 6 kilometer verder gereden naar het havenstadje Le-Grau-du-Roi. Dat is een erg mooi stadje met een grote vissers-haven en we zien heel veel vissersboten, omgeven door een wolk meeuwen, terugkeren.
De camperplek ligt aan het (brede) strand en het is nog steeds prachtig weer. We zijn er ook de volgende dag tot laat in de middag blijven staan. Hebben een fietstocht gemaakt langs de boulevards en de jachthavens. En veel van de zon genoten.
's-middags betrok het weer en zijn we 30 kilometer verderop naar Castries in het binnenland gereden.
We kunnen douchen in de camper, maar na een paar dagen camperplek is een camping net iets comfortabeler.
Vandaag ( zaterdag ) zijn we naar Sommières gereden, dichtbij, dat is een middeleeuws stadje waar een grote markt net buiten, maar vooral binnen het stadje is. Zowel als de markt als het stadje zijn verrassend leuk om te zien.
Natuurlijk wat lekkere dingen gekocht waar we de rest van de dag wel mee doorkomen.
Het weer wordt, na een lange periode, van mooi zonnig weer en zo'n 20 graden de komende dagen wat minder. Als we de voorspellingen moeten geloven.
We vonden het heel bijzonder om in ieder geval tot 23 november in een t-shirt aan het strand te kunnen zitten. Dus dan mag het ook wel eens wat minder worden.
We hebben het niet zo gepland maar we zijn ongemerkt in een paar maanden vanaf de oorprong van de rivier de Rhone , in de Rhone-gletsjer diep in Zwitserland uitgekomen bij de monding in Port-de-Bouc en de uitlopers in de Camargues.
24 November 2012 - 20:13
Carel En Marjan:
Hoi Daan en Marijke,
Deze omgeving komt me weer zeer bekent voor. Menigmaal in la Grande Motte geweest. Een kennis uit Papendrecht. ( Therese) komt uit Le Grau du Roi. Grappig! Genietse verder en tot mails maar weer!
XX de nous -
24 November 2012 - 20:13
Carel En Marjan:
Hoi Daan en Marijke,
XX de nous -
27 November 2012 - 15:56
Wil En Annelies:
Wat fijn om te lezen dat jullie zo genieten van La Douce France en van die heerlijke zon! Bedankt maar weer voor de mooie foto's en wellicht tot ziens in December!!
Veel liefs,
Wil en Annelies -
30 November 2012 - 19:31
Thea Den Braber:
Leuk ook voor ons eens herkenning! We hebben afgelopen zomer en daarvoor ook al 2 keer op een camping gestaan bij Le Grau du Roi en kennen ook Aigues Mortes , gingen er op de fiets heen. Heel dat gebied van de Camargue hebben we al eens bezocht. Leuk om die foto's te zien. Durven jullie wel noordwaarts te gaan?
goede reis in in ieder geval.
Willem en Thea -
10 December 2012 - 11:25
Rob Kleberg:
Hoi Daan..
Gaarne af en toe een berichtje,,
Rob