Zonnewijzers en graancirkels
Door: Daan
Blijf op de hoogte en volg Daan
12 Juni 2011 | Verenigd Koninkrijk, Salisbury
Voor de verandering weer eens een staalblauwe hemel en dus prachtig weer. Over een binnendoorweg naar Avebury gereden.Daar staan 69 hele grote stenen rondom een dorp. Oorspronkelijk stonden er ruim 400 stenen. De grootste steen weegt 60 ton. De stenen staan en stonden in een cirkels.Wetenschappers hebben berekend dat het ongeveer 4000 jaar oud moet zijn. Wat zich binnen deze cirkels heeft afgespeeld en waarom dit allemaal is aangelegd is nooit echt duidelijk. Was het net als Stonehenge een primitieve zonnetempel, een offerplaats, de allereerste computer of een hele grote zonnewijzer. Ook zijn er groepen mensen die nu helende kracht uit de stenen halen. Leuke en bijzondere plaats om gezien te hebben. Net buiten het dorp ligt de 40 meter hoge Silbury Hill. Dit is de grootste kunstmatige heuvel van Europa. Althans toen men hem 5000 jaar geleden heeft gemaakt. Doel en funktie is niet duidelijk.
Verder gereden via het drukke marktstadje Marlborough naar Uffington. Daar het oudste in de krijtrotsen aangebrachte paard bekeken. 3000 jaar geleden hebben de kelten het gras in de krijtrots in de vorm van een paard weggegraven. Er zijn meer van deze paarden in Engeland maar dit is dus de oudste. Bovenop de heuvel ligt Uffington Castle, een eveneens oud keltisch heuvelfort. Op de parkeerplaats mag je blijven staan om te overnachten. Met je camper.Zo vertelde ons een aardige dame van de National Trust. Deze organisatie is de eigenaar of beheerder van heel veel Engelse monumenten.Ze waarschuwde ons wel dat de plaatselijke dorpsjeugd het terrein op zaterdagavond misbruikt als racecircuit. Dus zijn we er toch maar niet blijven staan. Desgevraagd verwees ze ons nog wel naar ´The Barge Inn` , een pub met een campingterreintje in het plaatsje Pewsey. Ze vertelde ons dat dit een van de twee verzamelplaatsen van de crop finders is. De mensen die op zoek zijn naar de geheimzinnige graancirkels die al tientallen jaren in deze streek in Engeland voorkomen.
En met een knipoog gaf ze ook aan dat we er misschien wel een paar graancirkelmakers konden vinden. Op het campingtje, pal achter de pub, was het lekker rommelig en druk met engelse gezinnetjes. Die vieren het pinksterweekend. In de pub een guiness gedronken en getracht wat graancirkel plaatsen te ´spotten´ Er zijn op dit moment echter weinig graancirkels. Volgens ´locals´ komt dat omdat de boeren het maken tegen gaan. Door de droogte is de graanoogst niet zo goed. Er is er eentje bij Windmill Hurst. Het verhaal van de graancirkels is een intrigerend verhaal. Worden ze door mensen of door buitenaardse krachten gemaakt. Omdat ondergetekende al een wat oudere man is heeft men mij het ware verhaal verteld. Maar ik heb moeten beloven dat ik het geheim met niemand deel.
Ze hebben toch wel lekker bier....die Engelsen.
verslag 12 juni 2011,
Het is hard gaan regenen en waaien vannacht. Volgens het weerbericht gaat dit de hele dag duren. We staan op het gras. Dus voordat het terrein helemaal versopt en we vast komen te zitten zijn we vertrokken.
Gisteravond ontmoetten we langs het kanaal bij de ´pub´ twee hardlopers die binnen 24 uur van Bristol naar Londen lopen. 100 mile , dus zo´n 160 kilometer. Ze liepen voor een goed doel en waren toen wij ze zagen op de helft. Er was een professioneel begeleidingsteam. Maar wij vinden het een enorme prestatie. Of ze het met dit slechte weer gehaald hebben weten we niet. Gehesen in de regenpakken een wandeling gemaakt naar de West Kennet Long Barrow. De grootste en best bewaarde graftombe uit het stenen tijdperk. 107 meter lang en met 5 zijkamers. Vanaf de hoge heuvel zagen we daar een graancirkel.
Inmiddels is het non stop nog harder gaan regenen en waaien. Dus in Salisbury een camping opgezocht.
Buiten de camper is het even iets minder leuk. Maar binnen is het warm en gezellig. Laat maar stormen.
13 Juni 2011 - 11:12
Carel En Marjan:
Echt bizar die white hores hill. Heb je geen foto van de graancircel kunnen maken? Fijn gevoel hè zo in de préhistorie terug te kunnen gaan! Bedankt weer voor jullie reis verslag....ga zo voort!!
groeten Carel en Marjan XX -
22 Juli 2011 - 18:24
Bert Ten Dolle:
Hallo, wij waren op die plek op 19 juli 2011. met trots kunnen we melden dat we wel enkele foto´s van de cirkel hebben!
Echt bizar.