Süper Värmen - Reisverslag uit Tårup, Denemarken van Daan Matthijsse - WaarBenJij.nu Süper Värmen - Reisverslag uit Tårup, Denemarken van Daan Matthijsse - WaarBenJij.nu

Süper Värmen

Door: Daan Matthijsse

Blijf op de hoogte en volg Daan

29 Juli 2013 | Denemarken, Tårup

Vanaf Zaterdag 20 juli is het onafgebroken tropisch warm . Een Zweedse krant kopte met koeieletters: "Super Värmen " Zo veel warmte is blijkbaar voor Scandinavië bijzonder. We zijn die Zaterdag naar de stadscamping ( Bogda Camping ) van Oslo gereden. We vertrekken pas laat 's ochtends en we zijn al vroeg in Oslo.
We hebben nog even gekeken of de camperplek bij de jachthaven van Oslo een goede plek is voor een stadsbezoek. Dat is hij wel, maar je staat in een rij geparkeerd op een asfalt parkeerterrein. En dat is nu wel "Super Värmen. De stadscamping heeft royale schaduwrijke plaatsen en is daarom veel aantrekkelijker.

Zondag 21 juli gaan we met de bus, die een eigen halte heeft vlak voor de ingang van de camping, naar het centrum van Oslo. Het kaartje is 24 uur geldig en we kunnen gebruik maken van alle buslijnen en een aantal veerdiensten.
We stappen uit bij het Nationaal Theater en dus direct in het centrum. We maken die dag een lange stadswandeling door Oslo. We lopen langs het Koninklijk Paleis en vandaar naar het Radhüset ( stadhuis ) aan het water. En natuurlijk ook even naar een"Kaffebrennerie" voor heerlijke vers gemalen koffie.
In de grote zaal van het stadhuis worden jaarlijks de diners gehouden na de Nobelprijs uitreikingen.
Het is voor publiek geopend en erg mooi om van binnen te zien. Vlak naast het stadhuis staat het gele gebouw van het Nobel Peace Center. Hier worden de Nobel prijzen uitgereikt.
En er is een permanente overzichtstentoonstelling van iedereen die ooit een Nobel prijs heeft gekregen.
Oslo heeft heel veel fonteinen, musea en beelden. Het is wat betreft oppervlakte de grootste hoofdstad ter wereld. Maar meer dan de helft is bos en stadspark.
Er is dus heel veel groen. We lopen verder over de Karl Johans Gate, de belangrijkste straat van Oslo. Je loopt er langs het Stortinge, het parlementsgebouw van Noorwegen. Via de Kirkegate lopen we verder naar de vesting Akerhusslot. Op de hoge uitzichtspunten hebben we een mooi uitzicht over Oslo.
Vlak ervoor ligt de Eurodam, een cruiseschip van de Holland America Lijn. Het heeft de afmetingen van een 12 verdiepingen hoog flatgebouw en er kunnen een paar duizend mensen aan boord. We wandelen weer verder naar het nieuwe havenfront. Met heel veel houten wandelpaden, restaurants, winkels en een heus kiezelstrand. Het is op deze erg warme dag druk bezet met badgasten. En ook voor ons een mooie koele plek. We hebben de hele dag in Oslo doorgebracht en zitten vol met indrukken. We vinden het een geweldige stad waar we zeker nog eens terug komen.

Maandag 21 juli rijden we naar het Vigelandpark in Oslo. Daar heeft de Noorse beeldhouwer Vigeland een imposant beeldenpark gemaakt. Hij is o.a geïnspireerd door de franse beeldhouwer Rodin en dat is goed te zien in zijn werk.
We verlaten Oslo via de E6 maar zoeken in Zweden al weer snel de kleinere wegen langs de kust op. We willen naar de stadjes die de Zweedse schrijfster Camilla Lackberg zo mooi beschrijft in haar boeken. Hat gaat dus om Strömstad, Fjallbacka, Grebbestad en Tanumshede. We rijden zo dicht mogelijk langs de mooie scherenkust. In de buurt bij Strömstad proberen we een camping te vinden. Maar alles is overvol.
Alle campings langs de Zweedse westkust zijn voorzien van een bordje "fullt". Alles staat tot op de laatste vierkante centimeter vol. Het is bijna lachwekkend om te zien.
De omgeving is schitterend , maar in het hoogseizoen kun je hier toch beter niet zijn. We zijn blij met onze 'kleine' buscamper en vinden op de camperplek van Grebbestad nog wel een rustig plekje. We brengen de hele avond in het vissersstadje door. Prachtige avond en het weer is nog steeds een tien.

Dinsdag 22 juli hebben we ons eerst verbaasd over een bijna lege "systembolaget" in Grebbestad. Net zoals in Noorwegen kan een flesje wijn of iets sterkers alleen worden gekocht in Staatswinkels. Alleen is hier voor 10 uur 's ochtends de complete voorraad uitverkocht. En er staan tientallen klanten in lange rijen voor de kassa's. We hebben het stadje Fjallbacka , even verderop langs de scherenkust , uitgebreid bekeken en er een lange wandeling gemaakt. Het is een mooi stadje, maar ook hier is het erg druk.
Bij de veerpont van Hamburgsud vinden we een schitterend lunchplekje waar we de onderweg gekochte verse räkor kunnen eten. En nog lang van de zon en de omgeving kunnen genieten. Alle campings zijn nog steeds 'fullt'. Bij Ramsviklandet vinden we een prachtige 'vrije plek ' pal aan het strand en op loopafstand van een natuurgebied. En staan nog een paar campers en dan voelt het net even iets vertrouwder. s'avonds draait er een auto alsmaar rondjes om de campers. Starten , stoppen, lichten aan en weer uit. Ik vertrouw het niet, loop er op af en maak een foto van het kenteken. Het is al donker dus ik kan de inzittenden niet zien. Stapt er een aardige dame uit, verontschuldigd zich en geeft aan dat dit een lesauto is. Dat is alleen herkenbaar aan een sticker op de achterruit. Ze begrijpt dat we ons onveilig voelden en we kunnen er samen hartelijk om lachen. Heerlijk rustig geslapen die nacht.

Woensdag 24 juli rijden we naar Smogen. Dat is een verrassend leuke plaats. Vandaar lang de kust via Brastad naar Lysekill. Met het veer overgevaren naar het schilderachtige vissersdorpje Fiskebäckskil. Heel veel oude visserhuisjes kris-kras door elkaar. Mooie kerk met plafondschilderingen.
De camperplek van het stadje vinden we niet geschikt. Maar even verder zoeken levert een mooie vrije plek aan de jachthaven van Kungsvicken op. De overvolle campings zijn dus goed te vermijden als we maar even zoeken.

Donderdag 25 juli is het nog steeds stralend weer. We rijden om Götenburg heen en vinden een mooi strandje bij Rägelund. Leuk voor een middagje strand. We volgen vanaf dit punt een stuk van de "Halland Küstwege". Die loopt parellel aan de E6 mooi langs de kust. We stoppen bij Ringenäs waar we alweer een rustige vrije plek pal aan het strand vinden. Mooi strand en goed zwemwater.

Het blijft maar mooi weer en daarom rijden we vrijdag in anderhalf uur naar de camperplek van Skanör. Campings gaat nog steeds niet. Nog steeds ontzettend druk en bordjes 'vol'. Het doet ons het ergste vrezen voor de plaatsen op Skanor. Maar we hebben geluk. Nog een fraaie plek pal aan zee. Strand, natuurgebied, restaurant en viswinkel op loopafstand. Zaterdag zijn we deze reis 200 dagen non-stop met de camper onderweg. Mooi plekje om dat te 'vieren'.

Zondagnacht ( 28 juli ) regent het 's nachts een beetje. Maar ' s ochtends wordt het alweer fraai weer. Tegen de middag rijden we over "The Bridge" langs Kopenhagen en nemen de volgende brug over de Störebelt" naar Tarup. In Denemarken is de grootste drukte volgens de campingbaas van de Tarup strand camping inmiddels voorbij. En hij heeft voor ons een mooie plek met fraai uitzicht op het water en de omgeving. Hier houden we het nog wel een paar dagen vol.

• 01 Augustus 2013 - 11:48

Lida & Sietze:

Tjonge jonge, wat een weer hè? Daar boffen we toch maar mee. Smögen is inderdaad heel leuk; wij hebben daar in 1983 een paar maanden gewoond, dus kennen het heel goed. Wij zijn inmiddels terug in NL en ook hier superheet. Geniet nog van het laatste stukje van jullie reis en we zien elkaar in Zwolle. Wat denken jullie van de laatste week van augustus?
    Sietze&Lida